Grundskolen

Bogforums Skolescener 2022

Skolescenerne for grundskolen


Bogforum byder alle Danmarks skoler indenfor til et møde med de forfattere, eleverne læser i skolen. 

Vi har særprogrammer for både indskoling, mellemtrin og udskoling. 

Programmet byder på de mest læste danske ungdoms- og børnebogsforfattere, og det er tilrettelagt, så det imødekommer Fælles Mål for danskfaget
og skolereformens krav om Åben Skole. På scenerne fortæller populære forfattere om ét eller flere af deres egne værker.
På den måde er det muligt at integrere besøget på Bogforum i klassernes årsplan.

Udover adgang til skolearrangementet kan elever og lærere desuden besøge det øvrige Bogforum, da alle tilmeldte får partoutarmbånd,
der gælder som billet til Bogforum hele weekenden.
 

Billetter


Arrangementerne på Bogforums tre skolescener er forbeholdt skoleklasser med forudbestilt billet. Bogforum har en aftale med Københavns Kommune Åben Skole,
der giver Københavns kommuneskoler mulighed for at benytte skolescenerne uden betaling. Antallet af pladser er begrænset.

Øvrige skoler kan bestille billet mod betaling. Prisen for en skoleklasse (op til 30 elever og 2 lærere) er 750,- kr.
Billetten giver – udover adgang til det særlige skoleprogram – adgang til Bogforum fredag, lørdag og søndag.

 

Program 2022 for grundskolens skolescener


Indskoling


Kl. 09.00 - 09.45: Sigurd Barrett fortæller Danmarkshistorien

128.000 års danmarkshistorie på 45 minutter. Det er, hvad Sigurd Barrett i vanlig musikalske stil byder på denne formiddag. Vi skal møde neandertalerne, vikinger, konger, dronninger, landsforrædere og helte. Vi skal fra istiden til nutiden. Det er med garanti sjovt – og utvivlsomt lærerigt.

Kl. 10.00-10.45: Anne Sofie Hammer

Alle kender Villads fra Valby. Nu kan I møde bogens forfatter Anne Sofie Hammer, der læser op af den nyeste bog Villads fra Valby - Ud i naturen og fortæller om tilblivelsen, om det at skrive og lidt mere om hvem Villads fra Valby egentlig er. (Tidligere har vi programsat Marianne Iben Hansen, men har desværre modtaget et afbud. Vi er derfor glade for, at Anne Sofie Hammer har tilbudt at springe til). 

Kl. 11.00-11.45: Carl Quist Møller

Kom og oplev Carl Quist-Møller, én af Danmarks mest populære tegnere og fortællere, når han inviterer de mindste elever indenfor i Læsepadden Pedes univers. Showet er en hyldest til bøgernes verden og om at finde læseglæden, når man allermindst venter det. Og hvem ved?
Måske eleverne, ligesom Læsepadden Pede, selv opdager læseglæden netop denne dag? 

Mellemtrin


Kl. 09.15-10.00: Samtale om fantasygenrens rødder i hverdagen med Julie Midtgaard, Line Wenzel og Henriette Hesselholdt. Moderator: Kathrine Pachniuk

Er fantasy ren fantasi? Ikke ifølge forfatterne Julie Midtgaard, Line Wenzel og Henriette Hesselholdt. Hvordan bruger de deres hverdag og omgivelser som inspiration i deres magiske fortællinger? Og hvordan kan fantasygenrens virkelighedsfjerne historier bruges til at bearbejde virkelighedsnære problemstillinger? Det er noget af det, de tre forfattere vil fortæller om og give eksempler på i en samtale om, hvorfor fantasy er meget mere end virkelighedsflugt og tom underholdning.

Kl. 10.15-11.00: Samtale om Klima og katastrofe med Nicole Boyle Rødtnes og Ida-Marie Rendtorff. Moderator: Anita Brask Rasmussen

Hvordan kan vi forstå klimakrisen gennem de dystre fremtidsverdener, som fiktionen åbner? Hvad kan de lære os om måden, vi behandler kloden på? Hvordan kan de bruges i samtalen om klimaet – og alt det, vi bør gøre anderledes? Det er nogle af de spørgsmål, som Nicole Boyle Rødtnes, forfatter til romanserierne Ilttyv og Iltjagt, og Ida-Marie Rendtorff, forfatter til romanserien Isens hjerte og Kloden under vand-trilogien samt oplægsholder ved Børnenes Klimamøde, vil komme ind på i en samtale,
der også vil kredse om, hvor forfatterne henter deres inspiration. 

Kl. 11.15-12.00: Jacob Riising om sin seneste bog Tro på det, Theo

Hvad ville du ønske, hvis du kunne få alt? Hvad ville du gøre, hvis du kunne få hvad som helst til at ske? Dét må drengen Theo overveje, da han en dag får en magisk bog af den gamle dame i opgangen. Alt, hvad han skriver i den, bliver nemlig til virkelighed. Et nyt liv venter på Theo. Federe tøj. Et bedre sted at bo. Og hvis han arrangerer den fedeste fest, kan det være, at Sandra fra klassen dukker op. Alt går efter planen. Men snart er Theo ikke til at kende. Ikke engang for hans allerbedste ven, Holger. Hvad er så vigtigst? spørger Jacob Riising i sin illustrerede roman om at finde ud af, at man er god nok, som den man er. 

Udskoling


Kl. 09.30-10.15: Samtale om hemmeligheder med Kristina Stoltz, Peter Nordahl, Conrad Fields, Zakiya Ajmi og Sabine Lemire.

Alle har dem. Ofte er man alene med dem, hemmelighederne, som er emnet for novelleserien Årgang 22, der består af fem selvstændige værker. Her møder vi pigen Emily, der er fascineret veninden Karla; kvinden Eileen Green, der vågner op på en gådefuld opklaringsanstalt; drengen Balder, der hele tiden ender på skoleinspektørens kontor, ligesom serien både indeholder beretninger om en kanins mystiske forsvinden og alt, hvad der kan ske på skoletoiletterne. 
Arrangementet vil bestå af både oplæsning og samtale. Undervisningsmateriale til serien findes på forlagets hjemmeside her. 

Kl. 10.30-11.15: Karoline Stjernfelt: I morgen bliver bedre

Hvordan bliver en tegneserie til? Og ikke bare en tegneserie, men et ”imponerende hovedværk i dansk tegneseriekunst,” som der stod i Politiken? Dét fortæller tegneseriekunstner og forfatter Karoline Stjernfelt med udgangspunkt i sit årelange arbejde med (I morgen bliver bedre), et tegneserieværk om danmarkshistoriens vildeste royale trekantsdrama mellem kong Christian 7., dronning Caroline Mathilde og livlægen Struensee. Første bind, Kongen, udkom i 2015, og andet bind, Dronningen, udkom 2020. Vi har stadig sidste bind i serien til gode, heldigvis. 

Kl. 11.30-12.15: Samtale om svære sider af ungdomslivet med Kim Fupz Aakeson, Sanne Munk Jensen og Vilma Sandnes-Johansson. Moderator: Lise Benthien Præstegaard

De fleste ved, at det kan være hårdt, barskt, svært at være ung. Men hvordan får man sprog for den erfaring? I denne samtale vil Kim Fupz Aakeson, Sanne Munk Jensen og Vilma Sandnes-Johansson dele deres overvejelser over, hvordan man gennem skriften kan forsøge at forstå emner som psykisk sygdom, sorg, identitet og klasseskel, og hvordan man skaber komplekse, realistiske karakterer, læserne kan relatere til på godt og ondt.